dimarts, 14 de novembre del 2017

ESTANY DE POMA. L'ESCALA.







El proper diumenge 19 de novembre farem una visita a l'Estany de Poma, situat en el Càmping Neus de l'Escala i ara, en plegar aquest establiment, no queda clar quin ús es farà de l'indret. GdT en el Projecte del PNMMBT, ja va demanar la inclusió d'aquest Estany pels seus valors naturals i culturals (a prop hi ha un jaciment arqueològic, possiblement romà).
Sortirem de Torroella de Montgrí a les 9.00 i a 2/4 de 10 de l'aparcament que hi ha als Riells de l'Escala, a la cruïlla dels carrers Cap de la Rabassa i Avda. Montgó.
Visitarem l'estany i els vestigis arqueològics, guiats per experts i entitats escalenques. Seguidament caminarem fins a la cala Montgó, passant pel camí de ronda, les Planasses i el Vol Roig, recorregut total uns 5 km.
Aquest diumenge es celebra l'Aplec de Santa Caterina (tot i que la diada és el dissabte 25 de novembre), per tant qui volgui fer només la primera part de la sortida encara hi podrà assistir.
Qui es vulgui quedar a dinar, i si el temps ho permet, a fer un bany, que vingui preparat.






https://photos.app.goo.gl/YisBBp2znSvn25Ba2

 


Estany de Poma
Codi: 28
Superfície i municipis que es comprenen:
8,24 ha. L’Escala.
Delimitació:
Espai situat al nucli urbà de Riells (urbanització de l’Escala), concretament dins el càmping Maite. L’àrea comprèn l’estany i la zona circumdant que queda entre l’estany i les àrees ja construïdes.
Caracterització de l’espai:
Actualment, aquest espai representa l’últim estany ubicat al peu del Massís del Montgrí. L’estructura càrstica del Montgrí permet la presència de nombrosos sorgències d’aigua dolça, que en el cas de l’Escala han format aquest estany, a part de les diferents fonts ubicades al Club Nàutic o a la Platja de Riells. L’element arbrat dominant és el pollancre (Populus nigra), tot i que la presència del càmping ha provocat la plantació de moltes espècies exòtiques, com ho demostren les diferents espècies de salzes com el desmai (Salix babylonica). També destaca el cranc de riu americà i, sobretot a l’hivern, diferents espècies d’ànecs entre les que cal subratllar, per nombre, l’ànec coll verd (Anas platyrhynchos).
Motius de la inclusió en el catàleg:
Malgrat l’alt grau d’artificialització al que es veu sotmès, aquest espai esdevé per peculiaritat i singularitat l’únic estany d’aigua dolça situat al Montgrí (cal recordar que l’Escala i, més concretament Riells, es troben ubicats en una de les
escames del Montgrí). Per tant, com a zona humida que és i l’actualús, es recomana la seva recuperació i adequació com a espai verd.



Podeu consultar  la instància adreçada a diferents estaments per reclamar la protecció d'aquest espai natural.



EXPOSA:

Assabentats d'un canvi d'ús del càmping de Riells de l'Escala, on hi ha l'estany de Poma i un jaciment arqueològic, possiblement romà.
Gent del Ter, en el procés de redacció del projecte de Parc Natural del Montgrí Illes Medes i Baix Ter, ja demanà la inclusió de l'Estany de Poma, pels seus valors naturals i culturals. Considerem que és de gran valor, ja que, comparables i propers, només queden, el de cala Taballera al Cap de Creus, el de la platja Castell i el que hi havia a Cala Montgó desaparegut per la pressió urbanística i canalització de la riera.


SOL·LICITA:

La inclusió de tot aquest paratge en el PNMMBT i la protecció arqueològica, que entenem prioritària, pel seu alt valor històric relacionat amb Empúries.


Data: Signatura,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada