LES TALAIES DEL TER

TALAIES DEL TER.
ELS SALATS EN PERILL

     El passat diumenge 25 de setembre Gent del Ter va mostrar  els valors paisagístics del Montgrí a una vintena de persones convençudes del gran potencial econòmic i turístic d'aquesta zona, encara per aprofitar però d'una forma que ha de superar la ja caduca cultura de la totxana, la qual ens ha portat a aquesta greu crisi, tot i que nombrosos polítics i empresaris s'entesten a negar-ho o senzillament corren una cortina de fum, esperant que algun dia es torni a construir indiscriminadament.
     Tant ens costa aprendre dels propis errors que, ja arribats a la Torre Moratxa i tot contemplant l'esplèndid paisatge que atrau milers de turistes, una de les persones que es va afegir a l'excursió va anunciar que es vol desencallar el projecte d'urbanització dels aiguamolls situats a davant de Santa Maria del Mar, únic connector actual de les Maures amb els aiguamolls del Baix Ter, zona coneguda com Els Salats. Una vegada més un intent de projectar més cases que quedaran buides, un paisatge que es vol malmetre, malgrat ser, com ha defensat reiteradament Gent del Ter, un punt emblemàtic de la plana de l'Estartit. 


 El diumenge 21 d’octubre, una trentena de persones van participar a la sortida de reivindicació organitzada per Gent del Ter per a la preservació del patrimoni cultural del paratge de Santa Maria de Palau i el camí d’Empúries, situat dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. El conjunt patrimonial el formen, a més de l'església de Santa Maria del Palau (s. XIII), les restes de la vil·la romana del Palau i de les construccions del poblat medieval. El tram del "Camí d'Empúries" és el més ben conservat d'aquesta via d'origen romà (si bé caldria mantenir-lo amb cura). Va des de l'entorn del Palau fins al Camí dels Termes (límit amb el municipi de l'Escala). Tot el conjunt es troba dins del terme municipal de Torroella i la caminada reivindicativa s'ha fet amb l'anhel d'aconseguir la declaració de bé cultural protegit i la salvaguarda de la totalitat dels elements del patrimoni montgrinenc esmentats, als quals es poden afegir altres notables construccions de pedra seca i d'arquitectura popular del paratge. Tothom va poder constatar l’estat ruïnós de l’església medieval, tant de la coberta com dels murs, tot i que el manteniment del Camí d’Empúries fins el Camí del Termes és acceptable, encara que com dèiem caldria fer-hi algun treball de conservació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada