AGRICULTURA ECOLÒGICA AL PARC NATURAL DEL MONTGRÍ.

6a. Sortida. POMA ECOLÒGICA I KM. 0.

El proper 10 de setembre GdT organitza la 6a. sortida d'agricultura ecològica, en aquesta ocasió visitarem un camp de pomeres de cultiu ecològic i l'empresa MOOMA, de productes derivats de la poma.
Sortirem , com sempre , de l'aparcament de la carretera de l'Estartit, al costat de la plaça del Lledoner, irem en cotxes fins al camp de pomeres, a prop del mas Romaguera i farem una caminada fins l'empresa Mooma, tornarem resseguint el rec de Molí, total caminarem uns 7 km.
Fins aviat.
 


Gràcies a la col"laboració de Fruites Salis Serradell i a MOOMA

                                                  


5a. Sortida EL BLAT ANTIC

EL BLAT ANTIC

El diumenge 18, sortim a les 9.00 de l'aparcament del costat de l'estació de bus, per visitar camps d'espelta a Torroella i de blat  antic de Mallorca a Torrent, on també ens explicaran el procés d'elaboració d'aquest pa Km0.
Aprofitarem per, fent una caminada,  visitar un llentiscle monumental i un dolmen. Acabarem amb la celebració de la trilogia mediterrània, degustant el pa, el vi i l'oli, ecològics i Km0.

Fins aviat!

ÀLBUM FOTOS DE LA SORTIDAL’espelta es considera l’origen de totes les varietats de blats actuals ja que es coneix i es conrea des de fa uns 7.000 anys. És de fàcil assimilació per l'organisme i aporta nutrients beneficiosos per a la regeneració de teixits i d’òrgans. Aporta molta fibra i per tant és ideal per a l’estrenyiment, l’obesitat i qualsevol problema causat per falta de fibra.


El blat xeixa és una varietat antiga de blat. El pa elaborat de manera tradicional amb aquesta farina és més digestiu, es tolera més bé i, per tant, dóna menys maldecaps a les persones amb problemes per pair el blat modern. A més, aporta nutrients que s'assimilen millor gràcies a la fermentació amb massa mare. Descobrim què és i on en podem trobar.

RECULL DE LA INFORMACIÓ de les troballes en les diferents excavacions al Dolmen del Puig Roig de Torrent ,Baix Empordà ..
http://www.raco.cat/index.php/Empuries/article/viewFile/97745/167525

 4a. Sortida  HORTA ECOLÒGICA A ALBONS. 

El proper diumenge 23 d'octubre farem la 4a sortida d'agricultura ecològica del Parc Natural del Montgrí.Sortirem a les 9.00 de l'aparcament de l'estació d'autobús, irem al Parc Agroecològic de l'Empordà a Albons, on ens explicaran la seva experiència en horta ecològica. Hi haurà servei de bar amb sucs naturals. Després irem a la platja del rec a Empúries on desemboca el rec del Molí. Visitarem l'entorn, caminarem uns 5 Km.
També hi ha la proposta d'un grup d'anar-hi en bicicleta, en total uns 28 km., si us animeu cal que ho confirmeu, sortirem mitja hora abans.


3a. Sortida.  ELS ARROSSARS DE PALS.

ÀLBUM FOTOS SORTIDA  I DINAR ARROSSARS DE PALS.


ELS ARROSSARS DE PALS. 3a. sortida
AGRICULTURA ECOLÒGICA LA PARC NATURAL DEL MONTGRÍ.
Recordeu que el proper diumenge 12 de juny fem una sortida per visitar els arrossar de Pals. L'Albert Grassot ens explicarà com conrea l'arròs amb mètodes tradicionals i ecològics. Visitarem els molins, els camps d'arròs, la gola del Daró/rec de Molí, amb les basses d'en Coll, si el temps acompanya qui vulgui es podrà banyar a la platja, veniu preparats.
Caminarem uns 10km., acabarem aprox. a 2/4 de 3. Qui volgui es podrà quedar a dinar, ens deixen el "comedor Verdor" al Molí de Pals.
Aquesta vegada no irem de pic-nic, la prestigiosa cuinera i col·laboradora Lola Puig, ens cuinarà arròs de l'Estany de Pals, amb verdures i carn ecològica. I peix de l'Escala, amanida Km0, oli d'en Salvador Puig, vi de les vinyes que vàrem visitar a la darrera sortida, aigua de flors i de postres maduixes
Sobretaula amb poemes i cançons. (Podeu portar cançoners o poemes)
Pel dinar caldrà confirmar l'assistència i pagar 20€ adults i 10€ la mainada.
o si ho preferiu podeu pagar a la Pilar Valls, a la botiga "El Mussol" C/ del Roser, 10 de Torroella de Montgrí.
Teniu temps per fer-ho fins el 8 de juny.
El dissabte 11 de juny es celebra la XIX plantada tradicional de l'arròs, amb un esmorzar popular, us podeu informar a l'ajuntament de Pals.

2a. Sortida :AGRICULTURA ECOLÒGICA: LES VINYES DEL MONTGRÍ.


Una segona sortida de Gent del Ter a visitar l'agricultura ecològica del Parc Natural, en aquest cas les vinyes. El divendres passat en una didàctica xerrada a l'Escala, ens recordaven que a mitjans del segle XX hi havia dos trulls, mentre que ara no hi queda ni una vinya.
Farem un recorregut, sortint a peu, des de l'aparcament de la carretera de l'Estartit, irem pel camí de la font dels capellans fins a la vinya d'en Batlle/Viader, després irem cap a Ullà, a les vinyes Apoikia i dels Xuriguera, on farem tastets i lectures. En total uns 10 Km.
Recordeu que el 29, 30 d'abril i 1 de maig es celebra la Fira "L'Empordà Cuina i Salut", amb activitats com el "Tast còsmic" amb en Carles Xuriguera, la xerrada sobre la "Homeopatia", a càrrec de la Dra. Maria Lloveras, l'1 de maig, la sortida de Gent del Ter (Aquests cop sortirem a les 9.00), etc.
 
 
---------------------------------------------
-
El perquè d'Apoikia - apoikia - Vinyes de Mahalta
A l'època arcaica els grecs utilitzaven la paraula apoikia per designar la idea de separació d'un grup de ciutadans de la seva casa (oikia). La separació no només implicava la seva marxa, sinó també la seva independència.

Tot això intenta ser Apoikia,  pura essència mediterrània.----

Celler Caralluna del Montgrí
"A la pagesia les fases de la lluna sempre han tingut una relació molt directa amb la terra. Volíem transmetre aquesta idea d'aprofitar l'entorn al nostre favor sense perjudicar-lo", subratlla. Per això no fan servir ni fungicides ni pesticides, s'ajuden dels insectes i de plantes compatibles amb els conreus i a l'hivern deixen que un pastor de xais passegi el seu ramat per la vinya i l'adobi de manera natural. De moment, les vinyes del Montgrí són massa joves per assolir el nivell que busca aquest empordanès, així que per elaborar el seu primer vi, l'Assaig, ha fet servir raïm del Pla del Bages.
Xuriguera, que parla de les seves vinyes amb passió, té molt clar que ara el món del vi ja forma part d'ell: "M'omple de felicitat i plenitud, no m'importa dedicar-hi les hores que faci falta, perquè per a mi és una activitat que té sentit", conclou.
 
-------------

AGRICULTURA ECOLÒGICA AL PARC NATURAL DEL MONTGRÍ. 
1A SORTIDA. OLIVARS DE LA FALDA DEL MONTGRÍ.

Visita als olivars ecològics i celebració de la trilogia mediterrània: oli, pa i vi.
Sortida de l'aparcament de la plaça del Lledoner a les 10 h. del matí, diumenge 13 de març.
- GUIA COMPRA PAGÈS. BAIX EMPORDÀ. Guia d'establiments de productes ecològics.FINCA LA RONQUINYOLA. ULLÀ.  OLI D'OLIVA ECOLÒGIC.
Informació de l'explotació
La finca La Ronquinyola es troba al vessant sud de la muntanya d’Ullà, al massís del Montgrí.
Es compon de feixes a diferents nivells i de formes irregulars orientades a migdia. L’estructura
de la terra és franca-argilosa amb un alt contingut de calç, característiques que, sumades a la
bona insolació, la proximitat al mar i la disposició d’un ramat d’ovelles ripolleses pròpies, ens
 permeten adobar la terra, practicar una agricultura ecològica i sostenible i obtenir uns fruits
 amb tots els gustos i garanties. Olianum és un oli verge extra, extret en fred i per procediments
mecànics, amb la certificació d’agricultura ecològica en reconversió.


Oli ecològic
Oli d'oliva Verge Extra de primera premsada en fred, que prové d'oliveres a les quals no s'afegeix cap
tipus d'abonament o plaguicida químic de síntesi. Tot això és avalat per les normes i control del Consell
Català de la Producció Ecològica (CCPAE).
L'oli d'oliva ecològic és un dels productes més populars, ja que l'olivera és un cultiu poc
exigent i poc susceptible a les plagues i malalties, fet que fa que es pugui produir fàcilment
d'acord amb la normativa de la producció ecològica. El producte final també tindrà una qualitat
superior, ja que es prohibeix l'addicció de sosa, de colorants i d'altres matèries que es podrien
 afegir a l'oli d'oliva convencional.

Olianum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada