dimecres, 8 d’agost del 2018

VILANERA



 L'Ajuntament de l'Escala ha arribat a un acord per comprar els terrenys del mas Vilanera. Més de 30 hectàrees de tererny d'un alt valor paisatgístic, arqueològic i agrícola on fa poc més de quinze anys s'hi volia construir un camp de golf i una urbanització de 327 habitatges. Els terrenys inclosos a l'acord de compra van des de la zona industrial de la carretera de Bellcaire fins  a la carretera d'Albons, actuant com a únic connector biològic entre els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, Ïlles Medes i Baix Ter.

L'acord abarca pràcticament tot el turó de Vilanera, on hi ha punts d'alt interès històric com les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera, fundat el 1328. Com també les restes descobertes l'any passat d'una estructura funerària que remuntaria l'ús d'aquesta zona al neolític mig, al voltants del 4500 abans de crist, que s'afegeix a les restes trobades anteriorment com una necròpolis d'incineració del Bronze Final i la primera edat del ferro o restes de construccions i d'enterraments d'època romana.

L'acord, però, no inclou l'edifici de mas Vilanera, tot i que les negociacions son obertes. Aquí hauria d'intervenir-hi la Generalitat. I és que el cost rondaria el milió i mig d'euros.

Els terrenys de Vilanera van ser objecte d'un llarg litigi impulsat per entitats com el Fòrum l'Escala-Empúries o Salvem l'Empordà. Avui, en nom d'aquests col·lectius, es recordava aquella etapa de reivindicacions.

Però la lluita no s'acaba. I aquests col·lectius demanen poder participar en el procés per a decidir què s'ha de fer ara amb aquest espai.

Avui s'ha fet l'acte de presentació pública de l'acord per a l'adquisició de la finca. En aquest acte hi havia la presència de diferents col·lectius i personalitats que hi han intervingut. És el cas per exemple, de Jordi Sargatal, històric director del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà:

O del catedràdic Eduard Carbonell, artífex del discurs museístic de l'Alfolí de la Sal, que ha reivindicat el concepte de paisatge cultural:

També s'ha tingut present a persones que van batallar en el seu moment per a la protecció de l'espai, com és el cas del poeta Enric Casassas, de qui l'actual director del Conca, Carles Duarte, n'ha llegit el seu poema "El pi gros de Vilanera".

http://www.canal10.cat/video/16237-acord-hist-ric-per-a-la-compra-de-vilanera





ÀLBUM FOTOS DE L'ACTE







ENLLAÇOS VARIS

L'Escala compra els terrenys de Vilanera on s'hi va aturar el polèmic camp de golf https://www.diaridegirona.cat/alt-emporda/2018/07/30/lescala-compra-terrenys-vilanera-shi/927548.html


L'Escala comprarà 33 hectàrees de Vilanera  https://www.emporda.info/comarca/2018/07/30/lescala-comprara-33-hectarees-vilanera/402150.html


Les darreres excavacions arqueològiques a la necròpolis de Vilanera confirmen que data del Neolític Mig, al voltant de l'any 4.500 aC


  • Els resultats de l’excavació documenten una complexa estructura funerària del Neolític Mig, així com diverses tombes de cremació del Bronze Final i de la primera edat del Ferro
  • La seva datació fa del jaciment situat a l’Escala un testimoni arqueològic d’excepcional interès per reconstruir els inicis del poblament d’aquest territori



L'Església de Santa Magdalena, situada immediatament al sud-est de Santa Margarida, sobre la penya que, en clar declivi, defineix el límit oest del turó d'Empúries. Mercès als treballs recents, s'han pogut determinar diverses fases. Una primera fase, que podem datar a inicis del segle V dC. i que correspon a la creació d'un recinte, gairebé quadrat, que contenia un mausoleu, amb l'interior octogonal i cobert amb cúpula, diverses cambres funeràries i un àmbit per a la celebració del ritual funerari. En el període següent, ja en el segle VI, l'antic mausoleu es reconverteix en una església cristiana amb espais funeraris al seu voltant.


El monestir de Santa Maria de Vilanera -també anomenat Santa Maria del Puig de Vilanera- fou fundat l'any 1328 en el territori de la parròquia d'Empúries. Sabem que al segle XV ja no existia o havia passat a dependre del convent de Sant Bartomeu de Bell-lloc, de Peralada. Les seves restes es poden veure en el puig de Vilanera, molt a prop d'Empúries. Encara la gent de l'encontrada les assenyala com les ruïnes d'”un convent de monges”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada