diumenge, 10 de setembre del 2017

Sortida poma ecològica i km. 0.

SORTIDA POMA ECOLÒGICA I KM. 0.

6a sortida "Agricultura ecològica al parc natural del Montgrí".

Aquest diumenge 10 de setembre hem visitat un camp de pomeres de producció ecològica acompanyats de les explicacions de la tècnica agrícola Gemma Esteba de l'ADV (Asoociació de Defensa Vegetal) de l'Alt Empordà.

"Com? Doncs sobretot essent molt professional a la feina i entenent el cultiu de manera global. Una poda equilibrada, molta observació del cicle del cultiu i tenir molta paciència en arribar a que la natura sigui una aliada.
L’experiència està sent positiva, és a dir, estem constatant que és possible fer poma bona i de qualitat i que si es respecte la natura ella també et por ajudar.
En el nostre cas, no només no s’han utilitzat  productes de química de síntesis, sino que s’ha intentat minimitzar les intervencions de productes de naturalesa biològica, química inorgànics  i biotecnològics  . Perquè en realitat no es tracta  de canviar el fet d’aplicar uns productes d’una naturalesa a passar a aplicar-ne d’altres, sinó que es busca trobar l’equilibri i només actuar en cas de necessitat."
"Per part dels productors hi ha ganes de treballar per preservar dintre dels possibles l’entorn, la salut de la gent i el bon gust de la poma;  per part del que compra estaria be acceptar que arribar aquí té un preu ( que no té perquè ser desmesurat)."
"Actualment crec que hem perdut la conexió amb la natura. Les exigències del mercat buscant una fruita homogènia en quan a l’estètica ( totes del mateix color, del mateix tamany….) fa que pel camí es perdin molta de l’essència natural del mateix fruit la diversitat i el bon gust, uns valors en hores baixes, per afavorir un millor maneig comercial."
S'ha d'agrair l'esforç dels productors de productes ecològics per la gran tasca que fan per tirar endavant malgrat tots els entrebancs que poguin tenir. En aquest cas agrair a Fruites Salís Serradell la seva col:laboració.














Tot seguit hem anat fins al MOOMA, empresa de Palau Sator que es dedica a la comercialització de poma, i de productes derivat de la poma, com sucs, sidra, compota de poma, confitura, etc. a partir de la seva pròpia producció.
Es reivindica la importància de consumir aliments locals. “No té sentit que els aliments que poden ser produïts localment els portem de milers quilòmetres de distància”. 
"El primer argument és, sens dubte, el mediambiental. Consumir productes del nostre territori suposa que aquests no hagin hagut de recórrer grans distàncies abans d’arribar a les nostres mans. Reduïm, per tant, la petjada ecològica. A més, col·laboraràs i reforçaràs l’economia local.
Un altre motiu de pes directament relacionat amb els quilòmetres que recorre la fruita i verdura abans que la consumim és la quantitat de propietats que aquesta conté. Els productes km0 són més frescos i de més bona qualitat. Si vols aliments amb més gust, més olor, més nutrients i menys conservants has d’optar per la producció local."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada