dijous, 26 de maig del 2016

LA SORRA A LES PLATGES DEL MARESME.

Oposició al Maresme de dur sorra fins a Blanes



La petició de l'Ajuntament de Blanes que es reposi sorra a la platja de s'Abanell amb àrids del riu Tordera, en una zona no protegida per la Xarxa Natura 2000, no ha agradat als alcaldes de les poblacions de la comarca veïna i el Consell Comarcal del Maresme, que s'hi oposen.
Els alcaldes d'alguns municipis del Maresme i el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, troben molt perjudicial que la regeneració de platges inclogui tornar a dragar el fons marí.
Fa uns dies l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), va demanar un informe al Servei de Costes perquè validi l'extracció de sorra de la Tordera, que l'Associació Catalana de l'Aigua (ACA) té paralitzada des del 2003 amb una moratòria. El consistori rebutja la proposta del Ministeri de fer uns dics per contenir els efectes de les llevantades.
http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/970375-oposicio-al-maresme-de-dur-sorra-fins-a-blanes.html


L'Ajuntament de Blanes no vol espigons i demana al ministeri que reposi sorra

L'alcalde considera que els dics que proposava l'Estat tindrien massa impacte i demana un informe que justifiqui treure àrids de la Tordera


L'Ajuntament de Blanes rebutja la possibilitat de construir espigons a la platja de S'Abanell, que era una de les propostes que havia fet arribar el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient al consistori. Segons va explicar l'alcalde, Miquel Lupiáñez, s'ha valorat l'impacte visual que tindrien els dos dics a la platja, ja que sobresortirien de l'aigua. “Són massa invasius”, va considerar. El que sí que valora l'Ajuntament és la possibilitat de portar sorra de la Tordera. A més, demanarà al ministeri que aporti sorra.
El ministeri aposta per la construcció dels dics i per reposar sorra del port d'Arenys i del delta de la Tordera. L'Ajuntament, ara, només veu factible l'aportació de sorra, però recorda que no pot sortir de la Tordera perquè l'ACA va dictaminar el 2003 una moratòria. “Si no hi ha un informe mediambiental i jurídic i tècnic potent, l'ACA no aixecarà aquesta moratòria”, va dir Lupiáñez. Per això, l'Ajuntament ha demanat al Servei de Costes un informe sobre l'impacte que tindria l'extracció de sorra del riu Tordera, per poder presentar-lo a l'ACA i aixecar la moratòria. Segons Lupiáñez, la sorra no es trauria de la llera, sinó d'una zona riu amunt, en una zona no protegida per la xarxa Natura 2000 (entre la GI-682 i el pont de l'autopista). “Intentarem fer una trobada amb l'ACA, el ministeri i els ajuntaments i resoldre aquesta incògnita, que fa massa anys que dura”, va dir l'alcalde.
La proposta del ministeri va ser rebutjada no només per l'Ajuntament, sinó també pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes i partits com la CUP i ICV-EUiA, que van presentar-hi al·legacions. El grup d'ICV-EUiA ha demanat, a més, que es convoqui la taula del delta de la Tordera, “que mai no s'ha convocat des que es va crear”, segons va explicar el regidor d'ICV-EUiA de Blanes Víctor Catalán.
http://elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/969096-lajuntament-de-blanes-no-vol-espigons-i-demana-al-ministeri-que-reposi-sorra.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada