dimarts, 20 de març del 2018

Formatge ecològic de Siurana d'Empordà.

Diumenge 18 de març, sortida a visitar una empresa que produeix productes derivats de la llet dels seus ramats d'ovelles, a Siurana d'Empordà. Farem una visita, uns tastets i una passejada d'uns 4 km. pels diferents espais.

ÀLBUM FOTOS I VÍDEOS DE LA SORTIDA


CLIQUEU WEB DEL MAS MARCÉ per més informació.
VISITA AL MAS MARCÉ DE SIURANA

"És l’any 2006 en Manel va decidir tornar als orígens i proposar un canvi d’orientació productiva per tal de potenciar el ramat d’ovella ripollesa i, al mateix temps, crear un projecte innovador basat en les tasques pageses i en la seva revitalització. 
La realitat que trobem avui a Mas Marcè és la d’una explotació agrària on la consciència envers la integració de l’activitat en el medi és cabdal. Treballem sota els criteris i condicions del nostre certificat ecològic, recuperant així antics cerals com: el blat de moro vermell, el blat de moro blanc, el trèvol, l'esparcet, la veça villosa i l'erb i hem introduit l’energia renovable a la finca. Un altre aspecte important en termes de maneig en consonància amb l’entorn és la decisió d’en Manel d’adequar-se a les hectàrees de terreny que tenim. Actualment tenim unes 980 ovelles, que són les que podem alimentar amb els camps i les pastures de què disposem."


Certificat ecològic

El CCPAE és l’autoritat de control de Catalunya i la seva funció és auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. Aquest òrgan està tutelat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Mas Marcè, Làctics Peralada i les Recuiteries tenen, les tres, el Certificat CCPAE.
Aquesta certificació ecològica garanteix que els productes han estat produïts o elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i comercialització

WEB DEL MAS MARCÉ




El nostre ramat

La raça ripollesa presenta exemplars de proporcions allargades, i grandària mitjana, amb una pigmentació molt característica al cap i extremitats. La seva llana és extrafina, amb una cua llarga, sovint acabada en colze.
La llet d'ovella ripollesa és de molta qualitat -tot i que és una raça poc lletera- ja que produeix mig litre de llet al dia en dues munyides.
Com és la Ovella Ripollesa:
  • Cap allargat
  • Mamelles grosses i amb freqüència pigmentades.
  • Tots dos sexes poden tenir banyes però les dels mascles són més desenvolupades amb dues voltes i puntes cap a fora.
  • Orelles lleugerament caigudes.
  • Capa i velló de color blanc.
  • Llana fina.
  • La llana de naixement pot ser peluda o rinxolada.
  • Nas pigmentat.



Amb aquestes ovelles fem tot tipus d’elaborats làctics, en què destaca el recuit, el mató i el recuit de drap. També elaborem quatre varietats de formatge, en què destaquen l’originalitat i l’excel·lent qualitat de les peces. 
Un del trets que ens caracteritza a Mas Marcè és la capacitat d’innovació a l’hora de diversificar l’activitat econòmica principal. Per fer-ho, aprofitem tot el potencial de la finca en el seu conjunt:
Estem marcant el valor de la llana del ramat, tant per teixir com per aïllar


Passejada per l'estany de Siurana.

"En les terres planes, a llevant del poble, on emergeixen petits pujols, hi havia abans els anomenats «Estanys de Siurana». Encara són visibles els fondals que ocupaven les aigües d’aquests petits estanys. Sembla ser que el més gran s’anomenava estany de Siurana; hi havien també els de Pudol, de la Closa Gran i de Pradell. Tot i que aquests estanys foren dessecats a mitjans del s. XIX per convertir-los en fèrtils camps de conreu, quan plou molt apareixen grans bassals d’aigua pel mig dels camps. 

Les aigües de la conca on hi havia els estanys són recollides pel rec Medral, canal que travessa tot el terme de ponent a llevant. Els poblats de Siurana i Baseia són a tocar el marge dret d’aquest rec. Una altra sèquia menys important, el rec de la Mota de l’Estany, serveix, en el seu curs, de límit amb els municipis de Siurana i Torroella de Fluvià. 

Segons els historiadors pel terme de Siurana hi passava una antiga via romana que comunicava Empúries amb la Via Augusta. S’han trobat nombroses restes de ceràmica romana que segurament pertanyen a un petit poblat o vil.la d’època romana, que degué crèixer al costat de l’antiga via. També degué afavorir l’existència d’aquest poblat l’abundància d’aigua, caça i pesca."

http://www.revistacrae.cat/ca/turisme/poble-a-poble/siurana-d-emporda/1298-siurana-d-emporda.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada