divendres, 11 de novembre del 2016

APLEC SANTA CATERINA.

El diumenge 20 de novembre, Gent del Ter va  pujar a l'aplec de Santa Caterina, amb una caminada literària. Sortírem, a peu, del mateix lloc de sempre, aparcament de la plaça del Lledoner (carretera de l'Estartit, a les 9.00.
Ens dirigirem cap al Mas Xiquet d'Ullà, i, passant per la falda de la muntanya d'Ullà, cap a la Creu i Santa Caterina. Durant el recorregut farem parades per llegir textos de Víctor Català. A Santa Caterina podrem visitar l'ermita i l'exposició de fotografies dels "Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí".
 A les 12 h.  hi ha missa cantada amb els goigs de Santa Caterina i, en acabar,  sardanes. 


ENLLAÇ ÀLBUM FOTOS DE LA SORTIDA
FOTOS DE JOAQUIM PLANA PANELLA I ELISA GARRIGA



 

Caminada literària des del Mas Xiquet a Santa Caterina - 1
En aquesta excursió recordem la figura de Caterina Albert, coneguda com a Víctor Català i els paratges que inspiraren les localitzacions de la seva novel·la Solitud. Abans de fer la caminada en Jordi que serà el nostre guia, ens introdueix en el món, vida i miracles de la protagonista. Tot passant per la porta de Santa Caterina, sortim del nucli antic de Torroella i ens arribem fins on hi havia un antic forn de cal que es reivindica sigui recuperada la seva presencia i difosa la seva historia.

 

Caminada literària des del Mas Xiquet a Santa Caterina - 2
Tot seguit ens adrecem cap els camps i paratges d'Ulla, on parem una estona per escoltar a la Maria en la seva referència literària. abans d'arribar al Mas Xiquet, masia situada als peus del Montgrí, a l'antic camí romà d'Empúries. Coneguda antigament com el Mas Sàbat. A començament del segle XIX va ser adquirida pel moliner de Verges, conegut com Xiquet. Posteriorment va passar a mans de Francesc Albert i Paradís i de la seva germana, l'escriptora Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), la qual, segons sembla, va escriure aquí la seva principal novel·la, Solitud. Una sardana de Vicenç Bou també hi fa referència, La masia d'en Xiquet.

 
Caminada literària des del Mas Xiquet a Santa Caterina - 3
Desprès i tot vorejant el massís del Montgrí, passant pel Paratge d'en Saliner i abans d'arribar-nos al Coll de la Creu, fem altra aturada on la Cristina i tanmateix la Maria, ens llegeixen altres passatges de la novel·la. Un cop superat el coll, com és sabut ja tenim el nostra destí a la vista, que ja bull de gent i activitats varies.

 



Caminada literària des del Mas Xiquet a Santa Caterina - 4
La missa amb veus cantaires, la flaire de les brases, a punt per fer-hi la carn, l'aroma de l'arròs que si està cuinant i els sons de la cobla que ja han fet que dues rotllanes de dansaires, més o menys saberudes de curts, llargs i contra punts, facin i desfacin la dansa més bella. És la màgia dels aplecs.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada